Theorie

 

In de zomer houden we enkele theorie lessen als daar op dat moment behoefte aan is.
Dat zijn soms theoretische lessen of praktijklessen.
Kosten zijn € 10,- per deelnemer minimaal moeten er wel 6 deelnemers zijn.

Hier een klein stukje theorie:

Communicatie met een paard
Mens en paard communiceren doormiddel van lichaamstaal. Het paard kent geen woorden maar wel klanken. En lieve toon betekent goed en een strenge toon betekent niet goed.

Veel mensen denken dat paarden slimme dieren zijn, maar niets is minder waar. Een hond of kat is vele male slimmer. Het verschil zit vooral in de oorsprong van het dier. Een roofdier moet van nature veel slimmer zijn dan een kudde dier. Paarden leren vooral door veel herhalen. Een paard wat bijvoorbeeld een stal deur kan openen leert dat door spelen met een grendel die per ongeluk dan een keer open gaat. Als dat meerdere malen gebeurt heeft het paard dat door.

Omgaan met paarden is goed voor mensen die in het dagelijks leven moeite hebben zich houding te geven. Bij een paard merk je direct of je houding goed is. Stel je je onzeker op, dan zal het paard jou als een mede kuddedier zien en kom je lager op de lijst van rangorde. Ga je goed recht opstaan en benader je een paard met een zekere houding dan ziet het paard je als een leider.

Ik zeg ook wel eens in de les, doe maar net of je heel goed bent, dan denkt het paard dat je een goede ruiter bent en luistert hij beter. Dus bluffen werkt bij een paard altijd!

Ook in het dagelijks leven kan bluffen goed werken. Als iemand je uitdaagt en je stapt met je kin omhoog en borst vooruit op hem af, dan druipt hij meestal snel af.

Als een paard een dreigende houding tegen je aanneemt, stap dan resoluut op hem af.
Dan is de dreigende houding van korte duur.

Let wel neem zo min mogelijk risico als je niet zeker weet wat je doet, Een paard is een zeer sterk dier van gemiddeld 650 kg. Geen kleine jongen dus.

Een goede raad, leer door ervaring.

Gerrit